Powered By Blogger

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά, η πρώτη μέρα της Άνοιξης
Μικροί και μεγάλοι κάθε Πρωτομαγιά σπεύδουν να γιορτάσουν στη φύση την αναγέννησή της, καθώς η πρώτη του Μαΐου ουσιαστικά θεωρείται η πρώτη μέρα της άνοιξης. Είναι μέρα που μεταφέρει το μήνυμα δύναμης, την νίκης, της επικράτησής της. Κάθε Πρωτομαγιά η φύση δίνει τη δική της μάχη και τελικά την κερδίζει.
Είναι μια ημέρα νίκης του καλοκαιριού κατά του χειμώνα. Του καλοκαιριού όμως με την έννοια του καλού καιρού, της βλάστησης της γης και κατ΄ επέκταση νίκης της ζωής κατά του θανάτου. Υπάρχει η δοξασία ότι ο Μάιος τα κάνει όλα νέα, μια νέα ζωή αρχίζει για τον άνθρωπο και τη φύση. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να φτιάχνουν στεφάνια από λουλούδια ως σύμβολα της άνοιξης και της χαράς

Η εργατική Πρωτομαγιά
Οι κινήσεις για μείωση των ωρών εργασίας ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1860 στην Αμερική. Πρώτη φορά στο Σικάγο το 1886 η 1η Μαΐου έγινε μέρα γενικής απεργίας και μαζικών, δυναμικών διαδηλώσεων. Τη μέρα αυτή, λοιπόν,  τα εργατικά συνδικάτα του Σικάγο ξεκίνησαν την απεργία τους. Ενώ η απεργία γενικεύεταιγίνονται προσπάθειες από το κράτος και τους εργοδότες να σταματήσει.
Στις 3 του Μάη σε συλλαλητήριο των φορτοεκφορτωτών  η αστυνομία για να επιβάλει την τάξη, πυροβολεί  εναντίον του πλήθους κι ένας  διαδηλωτής σκοτώνεται επί τόπου, ενώ τρεις  άλλοι  πέθαναν αργότερα από τα τραύματά τους.
 ΟΙ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΑΘΗΝΑ
Το 1892 στο χώρο του Σταδίου ο πολιτικός Σταύρος Καλλέργης οργάνωσε την πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα. Η συγκέντρωση είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα καθώς συμμετείχαν σ’ αυτή 30 πολιτικοί του φίλοι που συσπειρώνονταν γύρω από το κόμμα του. Το 1893 όμως 2.000 άτομα συμμετείχαν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση με αιτήματα: Κυριακή αργία, οχτάωρο, κρατική ασφάλιση στους «παθόντες εν τη εργασία». Το 1894 στο Στάδιο μια ογκώδης συγκέντρωση διεκδικεί τα παραπάνω αιτήματα. Η αστυνομία θα συλλάβει 10 στελέχη του κόμματος του Καλλέργη, ενώ τον Αύγουστο φυλακίζεται κι ο ίδιος.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Το 1936 ο Μάης βρίσκει τους εργάτες της Θεσσαλονίκης ξεσηκωμένους. Μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων που αρχίζουν από τον Φλεβάρη, 5.000 καπνεργάτες ξεκινούν στις 4 Μάη πορεία στο κέντρο της πόλης. Στη διαδρομή γίνονται 10.000 και τα καταστήματα κλείνουν σε ένδειξη συμπαράστασης. Στις 8 του Μάη γίνεται καθολική απεργία στη Θεσσαλονίκη, που εξαπλώνεται σε Ξάνθη, Αγρίνιο, Κομοτηνή, Σέρρες, Ελευσίνα. Στις 9 του Μάη, ημέρα Σάββατο, 50.000 λαού διαδηλώνει. Κάτω από τα γραφεία των αυτοκινητιστών η αστυνομία σκοτώνει τον εργάτη Τάσο Τούση. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος εμπνεύστηκε από τη δολοφονία του εργάτη και από τη συγκλονιστική φωτογραφία που έδειχνε τη μητέρα του γονατιστή να κλαίει πάνω από το νεκρό γιο της και γράφει το ποίημα «Επιτάφιος».
"Επιτάφιος - Μέρα Μαγιού μου μίσεψες"
ΚΑΤΟΧΗ 1944
Το 1944 η μέρα της Πρωτομαγιάς λαμβάνει μια άλλη διάσταση για την Ελλάδα. Οι γερμανικές αρχές Κατοχής εκτελούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 πατριώτες για την αντιστασιακή τους δράση.
Από το παλιό βιβλίο Γλώσσας της Ε΄ Δημοτικού πολύ ενδιαφέρον κείμενο για την εργατική Πρωτομαγιά. Αξίζει να το διαβάσουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.