Powered By Blogger

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

ΓΛΩΣΣΑ: Γιώργος Σεφέρης

Ο Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Σεφεριάδης και γεννήθηκε στα Βουρλά της Σμύρνης στις 29 Φεβρουαρίου/13 Μαρτίου 1900. Αν και η παιδεία του ήταν περισσότερο ευρωπαϊκή παρά ελληνική, όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την ελληνική λογοτεχνία, αλλά την καλλιέργησε σε βάθος με σκοπό να την ανανεώσει. Στην ποίησή του επηρεάστηκε από τον Έλιοτ (T.S Elliot), τον Κλωντέλ, τον Βαλερί κι από τον Πάουντ (Ezra Pound). Γνωστά του έργα είναι η «Στροφή», το «Μυθιστόρημα», η «Άρνηση», «Επί ασπαλάθων».

Αυτό όμως που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον μεγάλο μας ποιητή είναι η εθνική καταστροφή του 1922 κι ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού.
Το 1963 η φήμη του Σεφέρη ξεφεύγει από τα όρια της πατρίδας μας κι απλώνεται σε όλον τον κόσμο με τη βράβευσή του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το μεγαλύτερο πνευματικό βραβείο του κόσμου, ενώ ακολούθησε το 1979 ο Οδυσσέας Ελύτης.

Όταν το 1967 η δικτατορία στην Ελλάδα κατέλυσε το σύνταγμα κι ανέστειλε τις ατομικές ελευθερίες, ο Σεφέρης εκδηλώθηκε έντονα εναντίον της, τόσο γραπτά, όσο και με δηλώσεις του.

Δυστυχώς όμως, τέσσερα χρόνια αργότερα το 1971, έκλεισε για πάντα τα μάτια του, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Μετά το θάνατό του εκδόθηκε το προσωπικό του ημερολόγιο με τίτλο «Μέρες…» καθώς και το «Πολιτικό» του ημερολόγιο.
    "Λίγο ακόμα"

"Οι γάτες τ΄ Αϊ-Νικόλα"

Γιώργος Σεφέρης, απόσπασμα από το ποίημα "Οι γάτες τ΄Αϊ-Νικόλα"
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 1969

"Επιφάνεια" (1937)
Ο ποιητής απαγγέλλει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.